De beste manier om een stropdas te knopen

Door Nike Van den Buys | Nieuws | 25-09-18
Hur man knyter en slips på 4 olika sätt

Een stropdas knopen lijkt een eitje. Zodra je het echter zelf probeert, weet je dat een stropdas strikken niet zo eenvoudig is. Wil je weten hoe je een das makkelijk kunt knopen? Wij helpen je op weg en hebben een stappenplan samengesteld waardoor je vanaf nu makkelijk jouw das kunt knopen. Hierdoor verschijn jij vanaf nu als een echte heer op je werk of een bruiloft. Bekijk de plaatjes, volg de stappen en word een meester in het strikken van een das: zo makkelijk is het! 

Een stropdas strikken: de verschillende knopen uitgelegd

Vooraleer je aan de slag gaat, moet je natuurlijk wel weten hoe je die stropdas wil knopen. Er bestaan namelijke verschillende manieren om een stropdas te strikken. Zo heb je de eenvoudige knoop (hier kun je vermoeden dat er weinig poespas bij komt kijken), de Dubbele Windsor (net wat meer fancy), de Pratt-knoop (lijkt om de Windsor Knoop, maar is minder breed) en de Kleine Knoop (klein dus). Kies hieronder je favoriete stropdas knoop uit en ga aan de slag. 

Nog even op een rijtje: 

  1. De Eenvoudige Knoop
  2. De Dubbele Windsor
  3. De Pratt-knoop 
  4. De Kleine Knoop  

1. De Eenvoudige Knoop 

Een Eenvoudige knoop is zoals de naam van de knoop al doet vermoeden: eenvoudig. Wil je een stropdas knoop leren die niet te veel inspanning vergt? Dan is dit de knoop die je moet hebben! 

De eenvoudige knoop uitgelegd

Stap 1: Leg de stropdas rond je nek met de binnenkant naar boven (omgekeerd dus), het brede uiteinde van je das komt rechts en het smalle uiteinde links te liggen, neem vervolgens de uiteinden vast en kruis. Qua lengte hoort het smalle eind net boven je navel te vallen. Stap 2: Leg het bredere uiteinde over het smalle stuk en houd op één plaats bovenaan vast. Stap 3: Blijf het daar vasthouden en haal het brede stuk van onderuit door de halsopening. Stap 4: Haal het brede uiteinde door de lus die in stap 2 hebt gemaakt. Stap 5: Trek aan het bredere uiteinde om de das aan te passen en voila, jij hebt de eenvoudige knoop gemaakt. 

2. Dubbele Windsor 

De Windsor knoop is een iets dikkere knoop, die zelfvertrouwen uitstraalt. Het is dus de perfecte manier om je stropdas te strikken wanneer je een belangrijke meeting heb of een presentatie moet geven. Om de Windsor knoop te leggen, volg je onderstaande stappen: 

De windsor knoop: hoe strikken

Stap 1: Leg de stropdas rond je nek, ditmaal met de nette kant naar boven. Het smalle uiteinde komt rechts te liggen, het bredere uiteinde aan de linker kant. Kruis vervolgens het smaller uiteinde onder het bredere uiteinde. Stap 2: Vervolgens maak je een lus met het breder uiteinde, door dat door de nekopening te halen. Stap 3: Haal het bredere uiteinde naar beneden. Stap 4: Haal het brede uiteinde naar links. Stap 5: Haal het brede uiteinde opnieuw door de halsopening. Stap 6: Laat de brede kant van de stropdas aan de linkerkant uitkomen. Stap 7: Vervolgens sla je het bredere uiteinde rechts over het smaller uiteinde. Stap 8: Haal het bredere uiteinde opnieuw door de halsopening. Stap 9: haal de bredere kant door de lus. Stap 10: Je hebt een Dubbele Windsor knoop gemaakt, hoera! 

3. De Pratt Knoop

Op zoek naar een manier om je stropdas te knopen die mooi past bij overhemden met een iets bredere kraag? Dan moet je een Pratt Knoop (ook wel Shelby-knoop genoemd) leggen. Wij doen het je voor. 

Pratt knoop: hoe strikken

Stap 1: Leg de stropdas rond de nek, met de binnenkant naar boven. Het smalle uiteinde komt opnieuw rechts te liggen, ongeveer zo een 30 centimeter boven het bredere uiteinde. Stap 2: Houd het smalle uiteinde vast en haal het brede uiteinde door de nekopening. Stap 3: Laat het brede uiteinde rechts uitkomen met de binnenkant naar boven. Stap 4: Breng het brede uiteinde naar de linkerkant. Stap 5: vervolgens haal je het brede uiteinde opnieuw door de nekopening. Stap 6: Haal het brede uiteinde opnieuw door de lus. Stap 7: Jij heb de Pratt- knoop gelegd. 

4. De Kleine Knoop 

De naam van de Kleine Knoop spreekt eveneens voor zich: het is een kleinere knoop. De kleinere knoop past mooi bij een hedendaagse look, aangezien deze manier van strikken wat meer casual is. Deze knoop kun je bijvoorbeeld maken wanneer je voor een look met sneakers gaat. Deze strop das strikken is daarbij ook nog eens heel makkelijk. Bekijk hier hoe je het doet. 

Kleine knoop strikken

Stap 1: Leg je stropdas rond je nek met de nette kant naar boven.  Het smalle uiteinde komt rechts te liggen. Draai nu de binnenkant naar boven (op deze manier blijft de nette kant zichtbaar aan de achterkant van je nek, zodra je stropdas geknoopt is). Stap 2: Kruis het smalle uiteinde over het bredere uiteinde (de binnenkant van de stropdas blijft bovenaan). Stap 3: Vervolgens sla je het bredere uiteinde van de das over de smalle kant. Hierbij ligt de nette kant van de stropdas bovenaan. Stap 4: Haal het brede uiteinde door de lus. Stap 5: Zo simpel was de Kleine Knoop, je bent klaar! 

Een mooie stropdas kopen 

Ondertussen weet je hoe je een stropdas moet strikken, maar heb je wel een leuk exemplaar in de kast? Ik verzamelde hieronder de mooiste stropdassen van het seizoen. 

Liefs NikeNike Van den Buys
Interessant?

Deel deze blog met je vrienden!

REAGEREN OP DEZE BLOG