Waarom voornemens altijd gedoemd zijn te mislukken

Door Suzanne Woesthuis | Nieuws | 01-01-17
Waarom voornemens altijd gedoemd zijn te mislukken

De voornemens bedenken lukt ons in de meeste gevallen nog wel, maar de voornemens ook echt uitvoeren, daar hebben we zo af en toe nog wel eens moeite mee. Ik, als goede voorneemster (ugh) kan volgens mij wel concluderen dat bijna iedereen wel een voornemen heeft in de richting van: gezonder eten, meer sporten (in je favoriete sport outfit uiteraard), afvallen of stoppen met roken. Maar waarom is het nou zo moeilijk om deze plannen daadwerkelijk uit te voeren?

Voornemen hier, voornemen daar, voornemen voor volgend jaar

Voordat we het gaan hebben over de moeilijkheidsgraad van het volhouden van voornemens moet ik eerst nog wat kwijt. Zelf persoonlijk vind ik het namelijk de grootste onzin dat men (in de meeste gevallen) pas begint met zijn of haar goede voornemens op 2 januari en als het even meezit zelfs het weekend erop, aangezien er nog één laatste feestje op de planning staat. Oké, ik begrijp het, het is lastig, maar voornemens en ik, wij zijn gewoon geen beste vrienden. Volgens mij hebben meerdere daar last van (dat uitstelgedrag is er niet voor niets) en dat komt om precies te zijn hierdoor:

Je MOET niets

Een van de grootste valkuilen van voornemens: het wordt een 'moetje'. Lieve mensen, je moet niks, maar het mag wel. Hou alsjeblieft in je achterhoofd dat bij een voornemen vallen en opstaan hoort en dat het wel leuk moet blijven. Je hoeft echt niet alle taartjes en snoepjes te laten staan, maar houd de juiste balans.

Leg de lat niet te hoog

"Pff ik werk zoooo hard, ben nou al vier weken lang gedurende vier dagen per week in de sportschool, maar die blokjesbuik blijft alsnog lekker warm verstopt onder m'n Kerst/Oud & Nieuw laagje". Het belangrijkste key point tijdens het opstellen van je doelen: stel een realistisch doel op. Je hebt niets aan een voornemen wanneer deze buiten je bereikt ligt. Die strakke buik komt er vanzelf wel, kost alleen wat tijd en doorzettingsvermogen.

Lost in your own voornemens

In het nieuwe jaar ga ik dit doen en dat doen en dit mag ik ook niet vergeten. Feedback puntje: stel jezelf niet teveel voornemens op. De meeste onder ons stellen een stuk of 10 voornemens op, maar halen er wellicht maar één of twee. Dat is logisch, maar voor jezelf ongelofelijk frustrerend. Stel dus een paar doelen op en bewaar de rest voor volgende jaar, het jaar vliegt immers toch razendsnel voorbij.

De juiste omgeving

Don't be ashamed of je goede voornemens. Men kan je raar en verbaasd aankijken, maar als jij je goed voelt bij jouw voornemen, dan moet je deze zeker volhouden. Vraag alleen aan je omgeving of ze je een klein beetje steun kunnen bieden waar nodig en dan moet het goed komen.

Liefs SuzanneSuzanne Woesthuis
Interessant?

Deel deze blog met je vrienden!

REAGEREN OP DEZE BLOG