Duurzame mode in 2019

Door Demi van der Spek | Trends | 25-01-19
Duurzame mode in 2019

Het thema van duurzaamheid is nu al enige tijd erg belangrijk! Ook in de mode industrie zijn er verschillende merken en winkels die zich aansluiten bij de bio-look en investeren in duurzame stoffen. Afgelopen jaren, zijn er verschillende merken ontstaan die zelfs tot 100% duurzaam verkopen. Onder duurzame-mode zouden we ook het recyclen van onze kleding of andere items kunnen betrekken. Begrijp je al waar ik naar toe wil? Is het niet gewoon beter om een item te kopen van goede kwaliteit? Waarbij kinderarbeid niet aan bod komt, is het de kwaliteit van het materiaal of moeten we ook aan onze wereld denken! De meeste onder ons, inclusief mijzelf, kopen verschillende items om die vervolgens weg te gooien na een (half)jaar. Aangezien we het voor een prikkie hebben gekocht, kopen we het gemakkelijk nog een keer - een grote vicieuze cirkel. 

Wist je dat er 2.700 liter water nodig is om een katoenen shirt te maken? Dat is genoeg water voor één persoon voor 900 dagen! Bij duurzame mode gaat het erom dat je jezelf waardeert en voorziet van een item van de juiste kwaliteit. Een item dat op de juiste manier is geproduceerd onder mens- en milieuvriendelijke omstandigheden.

Maar hoe kunnen wij met z'n allen op een verantwoorde manier inkopen doen? Eén van de manieren om duurzamer kleding te kopen, is door te kijken naar het materiaal van het product. Maar welk materiaal is nou het juiste materiaal? Wij nemen je mee in onze zoektocht naar materialen die milieuvriendelijk zijn! 

Duurzame mode in 2019

Lyocell

Ook wel Tencel genoemd, is een relatief nieuwe milieuvriendelijke stof gemaakt van eucalyptus. De productie is gecertificeerd door FSC, wat een duurzaam bosbeheer garandeert. Lyocell heeft allereerst veel minder chemicaliën nodig dan viscose. Daarnaast kan 100% van de chemicaliën hergebruikt worden én is het ook nog eens geschikt voor mensen met allergieën. Tot slot vebruikt de Tencel-productie veel minder energie en wordt er 10 tot 20 keer minder water vebruikt dan bij de verwerking van katoen. Het is één van de meest ecologische materialen, samen met hennep, vlas en biokatoen.

Bio katoen

Is veruit het meest gebruikte materiaal (waarschijnlijk draag je een katoenen trui of een T-shirt tijdens het lezen van dit blog, nietwaar?). Het materiaal is niet alleen goed voor het mileu maar ook nog eens heerlijk comfortabel. Het is echter ook een materiaal dat veel water en chemicaliën gebruikt. Zoals ik in de inleiding al zei, wordt ongeveer 2.700 liter water geproduceerd voor de productie van een katoenen shirt. Variant kan worden gevonden in organisch of biologisch katoen. Het wordt gekweekt zonder meststoffen en pesticiden (maar nog steeds met een grote hoeveelheid water!).

Duurzame mode in 2019

Wol

Is een natuurlijke vezel die voornamelijk afkomstig is van schapen of andere dieren, zoals Angora-geiten - mohair of alpacas. Wol wordt al eeuwen lang gebruikt om warme kleding en dekens, die ook nog eens lang meegaan. Het is een elastische stof die aangenaam opwarmt. Héérlijk voor tijdens de koude dagen hier in Nederland! Fact, wol prikt vaker bij lagere temperaturen dan andere kledingstukken. Het is ook een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar is. Bij het kiezen van wollen kleding, probeer de voorkeur aan lokale merken te geven. Hoewel de wol de neiging heeft om op te zwellen, zal een goede wollen trui je beschermen tegen de slechtste winter.

Hennep

Cannabis kan, in tegenstelling tot andere stoffen, zelfs in onze klimatologische omstandigheden worden gekweekt. Het is een stevig en hard materiaal dat door het wassen zachter wordt gemaakt. Bovendien wordt hennep goed geabsorbeerd door zweet en heeft het antiseptische eigenschappen. Het wordt niet chemisch behandeld en het is ook gratis voor boeren. Het groeit snel, is resistent tegen plagen en heeft een positief effect op de bodemstructuur.

Hopelijk heeft deze kleine material list je aan het denken gezet over wat we nou exact kopen en heb je inzicht in materialen die beter zijn voor zowel mens, dier als natuur! 

Hieronder vind je mijn favoriete merken en stukjes duurzame mode.

Duurzame mode in 2019
Liefs DemiDemi van der Spek
Interessant?

Deel deze blog met je vrienden!

REAGEREN OP DEZE BLOG